Actuele informatie

 

Zeg ik het nu wel of juist niet?

 
Annemiek Crom

Het blijft een heikel punt, zeg je tijdens een sollicitatiegesprek nu wel of juist niet dat je een chronische aandoening hebt. Dit onderwerp komt bij elke lezing of workshop die ik geef ter sprake.

Er is een officieel en een officieus antwoord op deze vraag.  Het officiële antwoord is nee. Je hoeft niks te vertellen over je gezondheidsklachten mits het geen consequenties heeft voor de functie waarop je solliciteert.  Je weet bijvoorbeeld dat je altijd 20 uur per week kan werken in de baan die je graag wilt. In goede en slechte tijden. Als je dan solliciteert op een functie van maximaal 20 uur is het niet noodzakelijk iets over je gezondheidsklachten te zeggen. Een toekomstig werkgever mag ook niet naar je gezondheid vragen.

Het is een andere situatie als je bijvoorbeeld in een rolstoel zit of andere zichtbare beperkingen hebt. Iedereen kan zien dat er wat aan de hand is. Geef dan op een positieve manier aan wat je beperkingen zijn en vooral wat je wel kunt. Een toekomstig werkgever wil weten wat hij kan verwachten en wat eventuele consequenties zijn van je aandoening of klachten voor je werkzaamheden.

Het officieuze antwoord ligt iets anders. Met een toekomstig werkgever ga je een relatie aan. Een goede relatie is gebaat bij openheid. In hoeverre wil je dan iets verborgen houden. Het lastige is dat je tijdens een eerste gesprek nog niet weet hoe de relatie zal worden.

meer.....

 
Hetty Kock

Mijn tocht door artroseland.

Actief met artrose, kan dat? Hetty Kock is erin geslaagd. 12 jaar lang heeft ze specialisten, fysiotherapeuten en ziekenhuizen bezocht. Als ze in Nederland afgewezen werd voor een behandeling, ging ze naar België waar behandeling wel mogelijk was. Tussendoor blijft ze haar passies, wandelen en reizen, beoefenen op het niveau dat ze aankan. Ga mee met de tochten van Hetty door twee werelden: haar artrosewereld en haar reiswereld.
Haar artrosewereld beschrijft de tocht langs (para)medici en leidt tot het plaatsen van 8 protheses/ijzerwerkjes: knieën, heupen, schouder, duim, rug, nek, ze krijgen allemaal een revisie.
De reizen die Hetty tussendoor maakt zijn actief als het mogelijk is zoals wandelen in Brazilië, maar, als de benen even niet kunnen, passiever door op safari in Zuid-Afrika te gaan. Tussendoor worden nog vele actieve of minder actieve reizen gemaakt door onder andere Ecuador, Panama, de Verenigde Staten, Jordanië en Israël.

René de Bos, Nederlands eerste beklimmer van de hoogste berg ter wereld de Mount Everest, beschrijft de tocht van Hetty als volgt: de tocht die Hetty moest afleggen is te vergelijken met de tocht door de Khumbu-ijsval naar kamp 1 tijdens mijn beklimming van de Mount Everest. Steeds dienden zich weer onverwachte situaties aan in het ijs en steeds kwamen er weer nieuwe uitdagingen. Door een ongelooflijk doorzettingsvermogen wist Hetty haar ijsval te beklimmen en aan de vervolgroute te beginnen: de route van verre reizen en genieten van natuur en cultuur in andere werelddelen.

meer........

 
Geld bjbetalen

Patiënt moet soms fors bijbetalen voor zorg

Mensen moeten soms flink bijbetalen voor zorg, terwijl ze daar niet op hebben gerekend. In 2013 overkwam dat één op de negen verzekerden Dat melden de patiëntenorganisaties NPCF, het Landelijk Platform GGz en Ieder(in) vandaag op basis van een onderzoek dat ze onder ruim 11.000 personen hebben uitgevoerd.