Misverstanden

 

Misverstanden over artrose:

 Slijtagereuma is een onjuiste benaming voor artrose. Het begrip “versleten” geeft een verkeerd beeld van wat artrose werkelijk is: artrose is een reumatische ziekte.

 Artrose is geen ouderdomsziekte. Artrose is niet aan leeftijd gebonden; ook jonge mensen kunnen artrose krijgen. (ouderdom is wel een risicofactor om artrose te krijgen).

 Het is niet juist dat aan artrose niets gedaan kan worden. Artrose kan niet worden genezen maar kan wel worden behandeld, waardoor de klachten kunnen verminderen (door bv fysiotherapie, oefentherapie, ergotherapie, ontspanningsoefeningen, gezonde voeding, kuren, alternatieve behandelmethoden, enz.).

 Het “ontzien” van de gewrichten door weinig of niet te bewegen is fout. Beweging is juist noodzakelijk om de gewrichten soepel te houden; de gewrichten mogen hierbij niet te zwaar worden belast.

 ” Gelukkig heeft u geen reuma”. Deze inhoudelijke en psychologisch foute opmerking wordt helaas nog te vaak door reumatologen gebruikt. Artrose is wel een vorm van reuma en is ook chronisch. Artrose wordt dan vergeleken met artritis (chronische gewrichtsontsteking).


Nog meer misverstanden over artrose

Ruim een half miljoen Nederlanders hebben artrose. Dat neemt alleen maar toe door de vergrijzing. Er zijn steeds betere behandelmogelijkheden en er loopt veelbelovend onderzoek, maar de patiënt kan zelf het meeste doen. Volgens de Sint Maartenskliniek in Nijmegen gebeurt dat te weinig, omdat mensen slecht geïnformeerd zijn en er veel misverstanden bestaan over de gewrichtsziekte.

Eva Wassenberg - Wegener Dagbladen

Als je ouder wordt, krijg je nu eenmaal artrose.

Met meer en oudere ouderen neemt het aantal mensen met artrose de komende jaren toe, dat klopt. Maar er zijn ook stokoude mensen zonder een spoor van artrose en veertigers die bijna geen trap meer opkomen door de ziekte, zo vertelt Alfons den Broeder, medisch hoofd van de afdeling reumatologie van de Sint Maartenskliniek.

Alfons den Broerder - Medisch hoofd van de afdeling reumatologie van de Sint Maartenskliniek

Artrose is slijtage van het gewricht.

Den Broeder: „Vroeger dachten we dat artrose een mechanische slijtage in het gewricht was. Maar artrose komt ook veel voor in het gewricht van de vingers en daar is de belasting helemaal niet zo zwaar. Alleen in heel extreme gevallen, zoals bij zware arbeid en bij topsporters die gewrichten heel zwaar belasten, speelt slijtage echt een rol.” Waardoor de gewrichtsziekte precies ontstaat, is nog niet bekend, maar erfelijkheid, leeftijd, overgewicht en hormonen zijn factoren. Duidelijk is dat bij artrose het kraakbeen sneller worden afgebroken dan opgebouwd.

Alfons den Broeder - Medisch hoofd van de afdeling reumatologie van de Sint Maartenskliniek

Bij artrose doet het kraakbeen pijn.

In bot en kraakbeen zitten geen zenuwen, dus waarom artrose pijn geeft, is onbegrepen. Den Broeder: „De pijn kan komen van kapsel, gewrichtsbanden, slijmbeurzen of botvlies. Als kraakbeen dunner wordt, gaat het bot daaronder reageren met vergroeiingen, osteofyten. Die kunnen pijnlijk drukken op omliggende weefsels.”