De twee heren stellen zich voor en bespreken om de beurt een deel van het verhaal rondom orthopedische aanpassingen en orthopedisch schoeisel.
Zij beginnen met de stelling:
“Er zijn voor mijn voeten nergens goede schoenen te koop”
en vragen of de aanwezigen het daarmee eens zijn.
- Vroeger kon je keizen uit hooguit twee kleuren (bruin en zwart), tegenwoordig mag je zelf de kleuren kiezen en ook is er overleg over hoe je wilt dat de schoen er uit ziet.
Hierna is de mogelijkheid tot het stellen van vragen:
1) Als je naast orthopedische schoenen ook pantoffels wil geldt daar dan ook die gebruikstermijn van 15 maanden voor?
Nee, op indicatie worden beide vergoed.
2) Waarom worden afwikkelbalkjes niet vergoed?
Dat is wisselend: als ze voorgeschreven worden door een specialist (bij een gecompliceerde afwikkeling) worden ze wel vergoed. Hetzelfde geldt bij beenlengteverschil: onder de 3 cm wordt het niet vergoed, daar boven wel, en als het om een combinatie van beenlengteverschil en afwikkeling gaat wordt het ook vergoed.
3) Zijn alle orthopedische schoenen even duur (hoog of laag)?
Als er een lage schoen wordt voorgeschreven is dat bij het maken natuurlijk goedkoper dan een hoge schoen of laars, en de verwijzer geeft aan wat noodzakelijk is. Omdat de eigen bijdrage in alle gevallen hetzelfde is, is er geen prijsverschil voor de gebruiker, wel voor de verzekering.
4) Als de voeten erg verschillend zijn, worden er dan verschillende schoenen gemaakt?
Voor een prothese moet de schoen soepel zijn, voor een diabeet zacht en zonder naden. De schoenen worden altijd als paar gemaakt en er wordt dan gekeken welke aanpassing gemaakt moet worden.
5) Als je jong begint met (steun)zooltjes, kom je er dan ooit vanaf?
In het algemeen kan je stellen dat bij 7 jaar de botstructuur pas goed bestaat en daarna is correctie mogelijk (therapeutisch). Na het 17e levensjaar zie je dan vaak dat er zonder zooltjes gelopen wordt, maar na het 40e levensjaar wel weer. Als je de zooltjes een half jaar gebruikt kan de correctie al veel helpen.
6) De vetkussentjes tussen de botten is weg, is daar wat aan te doen?
Er zit normaal gesproken ongeveer 15 mm vetweefsel onder de voet, waar de receptoren in zitten die de signalen naar de hersenen sturen. Als dit vetweefsel weg is kan je het beste een voetbed gebruiken met een heel zacht materiaal op de pijnlijke plekken.
7) Op de achterkant van het blad dat we gekregen hebben staat iets over een gratis voettest, hoe zit dat?
Klopt, deze test is om een indicatie te krijgen of en wat er nodig is. Als er een aanpassing nodig is gaat dat via de verwijzing van een specialist (voor diegenen die niet aanwezig waren: informatie is ook te vinden op www.nvos.nl)
8) Laarsjes voor dames zijn altijd enkellaarsjes, maar kan het ook hoger?
Ja, als je meer modische, hogere laarsjes wil kan dat binnen zekere grenzen ook. We gaan er van uit dat je beter schoenen kan maken die misschien iets duurder zijn maar die gedragen worden dan schoenen die de gebruiker eigenlijk niet mooi vindt en daarom minder draagt.