Wat is osteopathie?

 

Lezing- osteopathie – Chris Vos

  • Osteopathie is een manuele behandelwijze met een holistische visie.Het lichaam wordt als een eenheid gezien.
    Osteopathie bestaat uit drie pijlers:
    1) Pariëtale systeem: dit is het bewegingsapparaat, met de gewrichten, spieren, kapsel en pezen.
    2) Viscerale systeem: dit zijn alle organen. Omgeven door vliezen (fascia), die op hun beurt weer verbonden zijn met andere structuren in het lichaam.
    3) Cranio-sacrale systeem: dit is de schedel, de wervelkolom, het heiligbeen met de het hersenvliezen en het ruggemergvlies.Alle drie systemen zijn met elkaar verbonden. Hetzij door de vliezen, de bloedvaten, de spieren, de zenuwen, de pezen of de botten. Vandaar de holistische benadering, je onderzoekt het geheel, maar je behandelt ook het geheel.
Op zoek naar de oorzaak…
  • Onderzoek.
    Het onderzoek begint met een vraaggesprek (anamnese) naar de klacht en medische voorgeschiedenis.Dan volgt een lichamelijk onderzoek binnen de drie systemen om de oorzaak van de klacht te achterhalen.Hieruit vloeit een behandelplan voort, waarna er een behandeling plaatsvindt.Vraag: Bij moeilijk te diagnosticeren problemen wordt er vaak gezegd dat het psychisch is, wat doet u daar aan?Lichaam en geest zijn toch één?
    Antw.: Klopt, maar een osteopaat werkt niet op de psyche en zal dan doorverwijzen naar een psycholoog.
  • Behandeling.
    In de behandeling worden de drie systemen ook weer meegenomen om te behandelen.
    Een behandeling spreekt het zelfhelend vermogen aan van het lichaam. De behandeling zorgt voor een optimalisatie van het lichaam.
    Voorbeeld: in een rivier liggen keien, deze vormen een obstructie, die de ideale doorstroming verhinderen. De osteopaat haalt de keien weg en zo kan de rivier zijn optimale weg voortzetten.
    Na drie a vier behandelingen moet er een reactie van het lichaam zijn.Een behandeling kan een half uur tot een uur duren.Als er geen reactie is op de behandeling, dan wordt samen met de patiënt gekeken welke mogelijkheden er zijn bij andere behandelaars o.a. specialisten, homeopaten, e.a. om eventueel samen te behandelen.Vraag: Welke diagnose komt het vaakst voor?
    Antw.: Nek- en rugpatiënten, spastische darmen en baby’s

    Vraag: Is er een verwijzing nodig?
    Antw.: Nee, maar het is wel goed dat de (huis)arts er van af weet.Vraag: Wat is het verschil tussen een osteopaat en een chiropractor?
    Antw.: Een chiropractor werkt alleen op de wervelkolom, een osteopaat ook op de organen en de rest van het lichaam.
  • Historie.
    De grondlegger van de osteopathie was de Amerikaanse arts,A.T. Still. In 1892 stichtte hij de eerste school voor osteopathie in Amerika. Sinds 1966 is de osteopathie erkend in de VS en onderdeel van de reguliere geneeskunde daar. In Europa heeft Engeland een lange traditie en later kwam Frankrijk. In Nederland is de Nederlandse Vereniging voor Osteopaten (NVO) sinds 1986 actief.
  • Scholing.
    Om de vijfjarige studie tot osteopaat te mogen beginnen, heeft men als vooropleiding een studie medicijnen of fysiotherapie nodig. Om een praktijk te mogen voeren als osteopaat, dient men aan allerlei eisen te voldoen die opgesteld zijn door het Nederlands Register voor Osteopathie (NRO). Dit register verzorgt onder andere de klacht- en tuchtregeling binnen de osteopathie. Er zijn twee scholen in Nederland: de IAO en Sutherland-college.
  • Vergoedingen.
    De meeste zorgverzekeraars vergoeden, mits men aanvullend verzekerd is, een gedeelte van de behandeling.Sinds 1 januari 2004 kan er een verandering zijn in het pakket, die de zorgverzekeraars aanbieden. U kunt bij uw zorgverzekeraar informeren of osteopathie in het pakket, waarvoor u verzekerd bent, is opgenomen.Vraag: Wat kost een behandeling bij een osteopaat?
    Antw.: Dat is heel verschillend, meestal tussen de € 50 en € 85, maar je kunt beter vooraf informeren naar de prijs.
  • Poly-artrose en Osteopathie.
    * (Poly)-Artrose is meest voorkomende vorm van reuma.
    * Aandoening waarbij het kraakbeen van de gewrichten beschadigt. (‘slijtage’).
    * Niet leeftijdgebonden
    * Chronisch en progressief.
    * Belangrijkste symptomen: pijn en stijfheidOm misverstanden te voorkomen: osteopathie kan natuurlijk geen artrose genezen.Wat kan een osteopaat wèl betekenen voor een artrose-patiënt? Om als poly-artrose patiënt redelijk goed te kunnen functioneren, moet het lichaam enigszins meewerken. Algemeen gezien kan de osteopaat, een patiënt met artrose, lichamelijk zo optimaal mogelijk laten functioneren.De moeheid kan een osteopaat bestrijden door op cranio-sacraalgebied te behandelen. De verhoogde spanning in bepaalde spiergroepen kun je verminderen door bepaalde osteopatische technieken. Als er bewegingsbeperkingen zijn in de gewrichten kun als osteopaat via zachte technieken de mobiliteit verbeteren. Soms zijn er operaties geweest, waardoor er allerlei verklevingen zijn ontstaan. Deze verklevingen worden door een osteopaat ‘soepeler’ gemaakt. Hetzelfde geldt ook voor de buikregio. Je haalt in feite je compensatie uit andere regio’s van het lichaam.Vaak is behandeling in combinatie met andere behandelaars noodzakelijk:
–         Reguliere medische ondersteuning
–         Homeopatische ondersteuning of
–         Orthomoleculaire ondersteuning of
–         Ondersteuning via accupunctuur.
–         FysiotherapieVraag: Mensen bouwen in hun leven spanningen op, maar hoe is dat dan bij baby’s?
Antw.: Alleen al de stress van de geboorte is voor baby’s een heel traumatisch ervaring, en waarschijnlijk (al valt dat niet te bewijzen, bouwt het kind tijdens de zwangerschap ook al stress op. Bij huilbaby’s zie je vaak dat rechts de 1e nekwervel vast zit. Dit komt door de draaiing in het geboortekanaal en omdat er vaak getrokken wordt. Als deze wervel losgemaakt wordt volgt vaak snel ontspanning. Meestal zijn één of twee behandelingen voldoende. Als dit niet onderkend wordt op jonge leeftijd (na vier weken) is behandeling nog wel mogelijk, maar is het niet meer helemaal te verhelpen. Je ziet dan vaak jongeren die erg druk zijn en leerachterstand hebben. Tot 11-20 jaar is er nog wel wat te doen.Vraag: Is losmaken/soepeler maken hetzelfde als bindweefselmassage?
Antw.: Nee, dat werkt anders. Als het gewricht geïrriteerd is moet je meer op afstand werken.Vraag: Is er na een rugoperatie (L4-L5) waar ook het stuitbeentje is verwijderd nog wat aan te doen?
Antw.: Aan het geopereerde deel niet, maar er kan wel heel voorzichtig worden geprobeerd het gebied soepeler te maken.

Vraag: Kunnen behandeling door een osteopaat en de pijnpoli samen?

Antw.: Hangt er van af wat er geblokkeerd wordt in de pijnpoli, iets wat geblokkeerd wordt door branden of snijden kan niet meer hersteld worden.

 

Vraag: Is soepeler maken ook niet het werk van een fysiotherapeut?
Antw.: Ja, maar een osteopaat werkt dieper. Bij een fysiotherapeut werkt het vaaksnel en kortdurend, bij een osteopaat werkt het langzamer maar langduriger.

Vraag: Kan een osteopaat na het plaatsen van een kunstheup nog wat doen?
Antw.: Ja, kijken of er elders ruimte gemaakt kan worden om de doorstroming te bevorderen.

  • Reuma en Osteopathie.
    Om misverstanden te voorkomen: osteopathie kan geen reuma genezen.
    Wat kan een osteopaat wèl betekenen voor een reuma-patiënt?
    1. Ontstekingsreuma
    2. Slijtagereuma (artrose gewrichten)
    3. Weke delen reumaAlgemeen gezien kan de osteopaat een patiënt met reuma zo optimaal mogelijk  laten functioneren.Omdat de behandeling vriendelijk en rustig is kan de mobiliteit in verschillende gewrichten worden verbeterd. Door de mobiliteit van de organen te verbeteren kan de weerstand van het lichaam worden verhoogd.
  • Fibromyalgie-patiënt.
    De moeheid kan een osteopaat bestrijden door op cranio-sacraalgebied te behandelen. De verhoogde spanning in bepaalde spiergroepen kun je verminderen door bepaalde osteopatische technieken. Als er bewegingsbeperkingen zijn in de gewrichten kun als osteopaat via zachte technieken de mobiliteit verbeteren. Het is moeilijk om fibromyalgie-patiënten te behandelen omdat er vaak verspringende klachten zijn, het zgn. ‘flipperkastfenomeen’.
  • Indicaties OsteopathieVolwassenen
    –         Bekkeninstabiliteit
    –         Bewegingsbeperking van gewrichten en kapsels zoals een “frozen shoulder”
    –         Bij- en voorhoofdsholteproblemen/ontstekingen
    –         Concentratieproblemen
    –         Fibromyalgie
    –         Hartkloppingen
    –         Hoofdpijnen (migraine, spanningshoofdpijn)
    –         Kaakproblemen
    –         Keelproblemen waaronder slikklachten.
    –         Littekenvorming, verklevingen ((rest)klachten na operaties)
    –         Longklachten
    –         Maag- en/of darmklachten (zuurbranden, maagpijn, obstipatie, diarree)
    –         Menstruatiestoornissen
    –         Nekklachten (acuut en chronisch)
    –         Oorsuizingen
    –         Peesaanhechtingsproblemen zoals een tennisarm of golferelleboog
    –         Posttraumatische klachten
    –         Pijn en/of stijfheid in rug, nek, schouder, heup en ledematen en overige gewrichtsklachten
    –         Rugklachten (acuut en chronisch)
    –         Sportblessures (chronisch)
    –         Stressklachten
    –         Uitstralende pijn in arm of been
    –         Vermoeidheidsverschijnselen (chronisch)
    –         Whiplash

Baby’s en kinderen

–         Buikklachten
–         Huilbaby’s
–         KISS-syndroom/KIDD-syndroom
–         Longklachten
–         Motorische achterstand en andere ontwikkelingsproblemen.
–         Onregelmatige schedeltjes bij baby’s bijvoorbeeld ten gevolge van moeizame bevallingen
–         Onrustige kinderen
–         Slaapstoornissen
Chris Vos,
Bergstraat 31,
3811 NG Amersfoort
06-27213891
voor informatie over adressen van osteopaten in Nederland kunt u terecht op de website: www.osteopathie.nl